about us | news | festival | projects | cds | dvds | publications | galleries | contact

dvd releases
full moon over santiago

going native in venezuela

missie orinoco

chuao - sabor a cacao

 
the going native in venezuela dvd going native in venezuela:
drums and maracas, harps and indians

pan 9604

This DVD contains three documentaries on the rich diversity of musical cultures in Venezuela, each around 30 minutes of length.
'Of saints and drums' explores Afro-Hispanic music, particularly issues of identity, religious cults, and various percussive traditions.
'arpa criollo' is about the national cult of joropo (dance) and harp music. For a video clip see our joropo CD.
'Kuamore'documents indigenous music of native groups living in remote corners of the country: the Hiwi, Piaroa, Yukpa, Wayu, Yekuana and Yanomami.


A Piaroa shaman singing a hunting song


The cult of San Juan/San Benito

The subtext of this DVD, only hinted at, is a story about cultural confrontation, exclusion and other themes, like the quest for a new identity - the conflicts and contradictions, every individual has to confront - in the context of a modernizing nation-state and a globalizing world.

reviews

"De dvd Going Native in Venezuela is het werk van één man, Bart Duijsens. Hij is naar Venezuela getrokken om de relatief onbekende muziek van het land vast te leggen. De schijf bevat drie documentaires, elk van een half uur. In Of Saints and Drums worden Spaans-Afrikaanse stijlen belicht, voornamelijk percussie-ensembles en bruisende koorzang, vastgelegd tijdens repetities of op straat. Zoals bij de processies voor Johannes de Doper, beschermheilige van de zwarte Venezolanen.
Het tweede deel, Arpa Criolla, is muzikaal de meest bevredigende documentaire. Hier staat de joropo centraal: schitterende stukken voor harp waarin het instrument als klein orkest functioneert, meestal alleen begeleid door maracas.
Ook hier veel opnamen op locatie, zoals in een restaurant waarin vreemd genoeg een paardenshow wordt opgevoerd.
In het laatste deel, Kuamore, trekken we naar afgelegen gebieden om de traditionele indiaanse muziek te leren kennen.
Ondanks de simpele apparatuur - één camera - zijn de beelden van de natuur en het dagelijks leven prachtig, en is de geluidskwaliteit zonder meer goed.
Vier sterren."
(Frank van Herk, De Volkskrant, 6 juli 2006)

"De dvd Going Native in Venezuela is een low budget uitgave van de kleine cd- en dvd-producent PAN Records en de idealistische Fundación Interchange, die niettemin in een sterke behoefte voorziet.
In snel tempo komt in de driedelige documentaire het ene orkestje na de andere dansgroep voorbij. Voor liefhebbers van dans en dansmuziek zijn vooral de eerste twee delen interessant. Arpa Criolla geeft niet alleen een mooi overzicht van harpmuziek maar ook van de joropo-dans. En in Of Saints and Drums komt in vogelvlucht de rijke diversiteit van de Afro-Venezuelaanse muziek en dans voorbij, van calipso tot son palenque.
Voor wie het allemaal nog een keer wil nalezen is op de dvd-rom (in het Engels) een tekstgedeelte opgenomen van filmmaker en antropoloog Bartolomé Duijsens. Met achtergrondinformatie over de muziek en dans van Venezuela, maar ook over de geschiedenis en bevolking. De dvd begint met een inheemse schone die aanwijst waar Venezuela eigenlijk ligt. Een prima inburgeringscursus, Going native in Venezuela!"
(Martha Luz Machado Caicedo, Volksdans 2005/4)

This DVD can be ordered from Merusa Records.

 

Fundación Interchange
Th. Werenbertszstraat 11
6574 AM Ubbergen
The Netherlands
Tel.: 0031 - 24 36 03 550
mailto:bartolome@fundint.nl

© 2014 Fundación Interchange