about us | news | festival | projects | cds | dvds | publications | galleries | contact

Festival
editie 2011

editie 2009

editie 2006

 
Wereldmuziek festival Onder de Stuwwal


Onder de Stuwwal 2009

De tweede editie van het Onder de Stuwwal festival vond plaats op 20 september 2009. Dit keer was het Kulturhus in Beek de lokatie. Met 14 bands - in totaal 63 wereldmusici - op drie podia, werd het publiek vermaakt. Iedereen was zo enthousiast over de kwaliteit van de muziek, de sfeer en de organisatie, dat er al uitgekeken wordt naar de volgende editie...

Streekkrant De Rozet publiceerde op 1-10-2009 onderstaand verslag.

De Rozet 1-10-2009

Zomers festival in ‘werelddorp Beek’
Zondag 20 september werd het wereldmuziek-festival "Onder de Stuwwal" voor het eerst in het voor deze gelegenheid tot een gezellig werelddorp verbouwde Kulturhus gehouden.

De gasten kregen al meteen bij binnenkomst een cd kado, sowieso een goed begin voor een festival! In de grote zaal was het hoofdpodium en opende burgemeester Paul Wilbers het festival.

Op het hoofdpodium beet de Nederlandse folk-band Pekel de spits af met vrolijke folk en de groep maande de aanwezigen meteen al tot een dansje. Daarna volgden respectievelijk het latin-jazz ensemble Latin Company en het flamenco-trio rond Juan Peñas. Vervolgens begon het avondprogramma met swingende bands als New Sound Sistim met reggae, het Colombiaanse Barrio Nuevo met cumbia, en het Toro Ensamble was ‘uitsmijter’ met opzwepende salsa.

In de intieme 'Roosjeszaal' waren ook optredens; eerst van de jonge Beekse band rond Imre Griffioen. Daarna speelde het Caroline Lobanov Kwartet samba uit Brazilië; het duo La Manouche presenteerde melancholieke zigeuner-liederen en EtnoSaraj bracht meer muziek uit de Balkan. Ter afsluiting volgde de jonge groep Elson ( gevormd rond zangeres Monique Elson) .

Het festivalterrein buiten lag er prachtig bij. Overal zaten en lagen mensen te genieten van de muziek en het zonnetje. In de tent die kunstenaar Hans Kooijman had ontworpen vonden relaxte akoestische sessies plaats.

Daarnaast stonden stands van de organisatie Bona Banaa en de Soedanese stichting Kilimanjaro. De mensen van restaurant Baan Isaan hadden een stand met overheerlijk Thais eten en er was ook Surinaamse catering. Verder was er nog een expopsitieruimte ingericht door Stichting Arca en in de gangen van het Kulturhus hingen schilderijen van Kooijman en Jo Houben.

De balans opmakend had het Onder de Stuwwal-festival zwaar te lijden onder het 'verkeers-infarct.' Maar al met al was het een onvergetelijke dag met 14 bands (op www.fundint.nl kunt u filmpjes bekijken). Hopelijk wordt de slogan ook volgend jaar weer: Tussen Berg en Dal klinkt hoorngeschal: Komt allen naar Onder de Stuwwal!

Impressies:
DJ Eli Groen en organisator Bart Duijsens hadden tussen de bedrijven door tijd om een aantal bands te filmen.PekelHet Caroline Lobanov KwartetToro EnsambleNew Sound SistimEtnoSarajJuan Peñas TrioLatin CompanyBluesproject Tone 'n CisPentatoneFrancisco Peña's Barrio Nuevo

 

Fundación Interchange
Th. Werenbertszstraat 11
6574 AM Ubbergen
The Netherlands
Tel.: 0031 - 24 36 03 550
mailto:bartolome@fundint.nl

© 2014 Fundación Interchange