about us | news | festival | projects | cds | dvds | publications | galleries | contact

In the press
De Gelderlander
8-10-2003


De Volkskrant
17-1-2008


AD Utrechts Nieuwsblad
22-5-2008


De Nijmeegse Stadskrant
juli 2013


 
Chemie uit Venezuela
AD Utrechts Nieuwsblad, 22-5-2008
Door Inge van den Blink

Chemie uit Venezuela; Artikel in de AD Utrechts Nieuwsblad 22-5-2008

In RASA - waar anders - vindt vanaf vrijdag het eerste en voorlopig enige Venezolaanse muziekfestival in West-Europa plaats.

Tekst: Inge van den Blink
Foto: Bartolomé Duijsens

Bartolomé Duijsens is de initiatiefnemer en stuwende kracht achter deze muzikale primeur. Hij komt al sinds 1994 met grote regelmaat in Venezuela en dan met name in het dorpje Chuao, een voormalige cacaoplantage met ongeveer 2500 inwoners. Chuao is alleen per boot bereikbaar, over zee.

Duijsens, antropoloog, kwam min of meer toevallig in Venezuela terecht. Hij maakte er veel vrienden en heeft er zelfs een ex-vrouw en twee dochtertjes. Hij is gefascineerd door de muzikale rijkdom die hij in het land aantrof. "Het zijn fantastische muzikanten, echt muzikale persoonlijkheden," zegt hij over Pablo García, Nereida Machado, Huguette Contramaestre en de anderen die deze week speciaal vanuit Venezuela worden ingevlogen. De Venezolaanse muziek heeft duidelijk Afrikaanse roots en deels eigen instrumenten, maar is veel minder bekend dan de Cubaanse of Braziliaanse.

Aan het driedaagse muziekfestival zijn twee jaar van voorbereiding vooraf gegaan. Het gezelschap Vaya Mandinga! ('scheer je weg duivel!') beleeft in Utrecht de première; het is een uit Venezolaanse, Gambiaanse en Nederlandse musici samengestelde fusiegroep.

Zij hebben samen, op afstand samenwerkend, een cd gemaakt, die op de avond zelf wordt gepresenteerd. "Let op de chemie!" waarschuwt Bartolomé Duijsens op voorhand. HIj verwacht dat het openingsoptreden van saxofonist Pablo García en Vaya Mandinga! op vrijdagavond qua muziekale power 'bijna een jazzconcert' wordt. "De SJU en het BIM-huis lopen echt iets mis."

Bij RASA zijn ook foto's te zien die Duijsens in zijn tweede vaderland maakte. Onder meer van z'n pleegzoon Bartolomé Chávez met een vrolijke oerhollandse Unox-muts op het hoofd. Niet mechant bedoeld, die foto, zegt Duijsens. "Ik neem altijd zoveel mogelijk spullen mee als ik daar naartoe ga; die gekke oranje dingen vinden ze altijd leuk." De foto's zijn bijproducten van Duijsens' ontmoetingen en belevenissen tijdens het kleurrijke en vaak onvoorspelbare Venezolaanse leven, met z'n feesten, ceremonies, rituelen en verlopen biertuinen.

 

Fundación Interchange
Th. Werenbertszstraat 11
6574 AM Ubbergen
The Netherlands
Tel.: 0031 - 24 36 03 550
mailto:bartolome@fundint.nl

© 2014 Fundación Interchange