about us | news | festival | projects | cds | dvds | publications | galleries | contact

In the press
De Gelderlander
8-10-2003


De Volkskrant
17-1-2008


AD Utrechts Nieuwsblad
22-5-2008


De Nijmeegse Stadskrant
juli 2013


 
Venezuela - opwindende muziek uit de hogedrukpan
De Gelderlander, 8-10-2003
Door Anne Salomons

De Gelderlander 8-10-2003; Venezuela - opwindende muziek uit de hogedrukpan

De Nijmeegse antropoloog Bart Duijsens houdt zich al jaren bezig met de cultuur van Venezuela. Onlangs nam hij met een aantal Venezolaanse muzikanten de cd The Bululú Project op. Bululú betekent chaos.

Chaos. Dat is waar de Nijmeegse antropoloog Bart Duijsens de laatste jaren in terecht komt wanneer hij weer eens een trip naar Venezuela onderneemt.

Sinds populist Hugo Chávez in 1998 de presidentsverkiezingen won, zijn de sluimerende conflicten tussen diverse bevolkingsgroepen in Venezuela flink tot uitbarsting gekomen. Met name in de hoofdstad Caracas zijn overvallen en schietpartijen aan de orde van de dag.

"Afgelopen augustus ben ik zelfs in Caracas ontvoerd geweest. Ik wist bij een stoplicht nog net uit de auto te ontsnappen," vertelt Duijsens laconiek.

Toch weerhoudt deze angstwekkende ervaring hem er niet van om spoedig weer naar Venezuela terug te keren. Voor hem is en blijft het land een Venutopia, zoals hij het zelf noemt. "De Afrikanen, indianen en Europeanen hebben hier een nieuwe samenleving opgebouwd die voor mij metafoor is voor de maatschappij van de toekomst."

Deze vemenging van culturen ziet hij ook in de toekomst van Europa en Nederland gebeuren. "Na twee generaties spreken we niet meer over Marokkanen en Tukkers maar over Euro criollos." Criollos zijn het 'product' van de vermenging van diverse etnische groepen.

Mede vanwege zijn fascinatie voor de Venezolaanse cultuur heeft Duijsens in 1998 de stichting Fundación Interchange opgericht. Het doel van de stichting is onder meer het onderzoeken en documenteren van inheemse traditionele en volkskunst in Venezuela. Door middel van literatuur, documentaires en geluidsdragers hoopt hij bij te dragen aan een beter begrip van de verschillende culturele tradities.

Onlangs nam hij met een aantal Venezolaanse muzikanten de cd The Bululú Project op. Hierop is een aantal verschillende muziekstijlen die in het land te vinden zijn, bijeengebracht. Geen muzikale chaos maar een zorgvuldig gearrangeerde wanorde, zo zou je de muziek op deze cd kunnen betitelen. De muziek is een opvallend frisse en opwindende vermenging van Afro-Caribische ritmes en inheemse anarchie. Als daar ook nog eens een jazzy saxofoon of een operastem overheenkomt, is de gunst van de luisteraar ruimschoots gewonnen.

Met dit project heeft Duijsens niet alleen een mooi album aan de wereldjazz toegevoegd. Het is tevens een muzikale weerslag van de sociale chaos in Venezuela en het leven in een hogedrukpan als de hoofdstad Caracas.

Duijsens heeft via zijn stichting overigens diverse cd's weten uit te brengen die stuk voor stuk een belangrijk muzikaal aspect van de Venezolaanse muziekcultuur behandelen: van Creoolse walsen, tot de joropo, de nationale muziek en dans van het land.

En zoals dat vaak gaat als je in contact komt met de muziek van een land raak je ook snel geïnteresseerd in het land en de bevolking zelf. Wat dat betreft zou Duijsens, in zijn opzet om middels muziek nieuwsgierigheid en begrip te kweken, weleens kunnen slagen. Op zijn website verwijst hij dan ook naar talloze publicaties en documentaires die inzicht geven in de Venezolaanse cultuur.

In zijn appartement maakt Duijsens zich inmiddels alweer klaar om naar Venezuela af te reizen. Daar gaat hij opnieuw met plaatselijke muzikanten een cd opnemen. En ondanks het hachelijk avontuur van zijn vorige reis kan hij haast niet wachten om zijn geliefde Venutopia weer te zien.

 

Fundación Interchange
Th. Werenbertszstraat 11
6574 AM Ubbergen
The Netherlands
Tel.: 0031 - 24 36 03 550
mailto:bartolome@fundint.nl

© 2014 Fundación Interchange